Kategoriler
Genel

Modern ara yüzler 1, web uygulama görünümü

Merhaba ziyaretçi! 🙂

 

Bugün daha kullanıcıya yönelik bir konu dizisine başlıyoruz.

Modern ara yüzler.

 

Web tarayıcılarındaki uygulama görünümü

 

Mobil uygulama, uyarlanmış uygulama, çapraz platform uygulaması derken; bir de web uygulamaları hayatımıza girmeye başladı. Nasılsa her bilgisayarda var olması muhtemel olan, web tarayıcıların yorumlayabildiği ve cihaz bağımsız olarak ara yüzün korunabildiği bir uygulama türüdür. En temel becerisi, asıl uygulamadaki ara yüzü koruyabilmesidir. Örneğim outlook.com ve ut lok Windows 10 uygulamaları birbirine benzer.

Peki, biz bu konuya neden değindik dersiniz?

En büyük sorunlarımızdan biri, çok geniş bir bilgisayar deneyimine sahip olmamamızdır. Birçok farklı nesne ve elementleri görmediğimiz için, ekran okuyucu kullanıcıları olarak, en iyisinin önümüzde duran olduğuna inanma gibi bir eğilimimiz var. Biraz da ekran okuyucu geliştiricilerinden yana olan sorunlar, bizi birçok yenilikten uzak tutuyor ya da tam zamanlı yeniliğe adapte olmamızı engelliyor. Buna istinaden web uygulamalarındaki kendi deneyimimi aktaracağım.

Web uygulamaları, html elementlerinden çok, kendine özgü menüleri ve kontrolleri ile öne çıkar.

Ekran okuyucu geliştiricileri html elementlerini yorumlamayı öğrenmişti; hatta kompozisyonları bile düzgün algılamaya başlamış, otomatik olarak odak bile seçmişlerdi. Peki neden bu kadar gecikildi?

Birçok sorun aslında html’inin sadece tarayıcı üzerinden yorumlanıp, orada biteceğini öngören tasarımın hatasıdır. Birçok ekran okuyucu geliştiricisi, nesneler konusun ele alırken, sayfalardaki nesnelerin sınırlarının belli olmamasından ötürü bazı sorunlar yaşadılar. Böylelikle her nesnenin birde ekran okuyucu tanımı, ekran okuyucuların obje kütüphanelerinde tanımlı duruma geldi.

Her gün gelişen html diline yetişmek için, asıl enerji elementlerin tanımlanmasına harcandı. Sonuç olarak biraz gecikmeli bir geçiş süreci karşımızda.

Belki html 15 ve beraberindeki çalışmalar sorun için çözümcü olur.

Bu yüzden Microsoft edge web zirvesi 2017’yi heyecanla takip edeceğiz.

 

Web uygulamalarında, temel hareket mantığı sayfaya komut vermektir. Biliyoruz ki, sayfaya komut verebilmek için, web sanal imlecini kapatmak gerekiyor. NVDA için odak moduna geçmek, Windows ekran okuyucusu için ise tarama kipini kapatmak.

Burası anlaşıldıysa, drive.google.com adresine girin ve odak modunu açın, sekme tuşu ile klasör listesine ulaşıp gezinin. Bir süre sonra aslında Hersek’in asıl uygulamalara benzediğini göreceksiniz. Asıl sağlanmak istenen de bu zaten. Daha sonrasında menüler ve Google dokümanlardaki gibi giriş alanlarını sormak isteyebilirsiniz. Menüleri kaydırmak ya da açmak için her şeyden önce, o menünün üstünde odak moduna geçmeniz gerekir. Bunu yaptıktan sonra, ok tuşları ile menü öğelerini gezebilirsiniz. Metin tabloları için ise, web uygulamasının ekran okuyucu desteği vermesi gerekir. Ekran okuyucular oradaki dinamik içeriği algılayamayacağı için, web uygulamasının ekran okuyucu ile etkileşim kurmasını bekler. Microsoft’un ve Google’ın web uygulamalarında bunlar sağlanmış fakat; diğerleri için durumu tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Gerçi bu düzenleyiciler o kadar sevildi ki, wordpress’in görsel düzenleyicisi bile bir şekil kullanılabilir oldu.

Odak modunda dolaşma konusu, ÖSYM’nin kayıt uygulamasında da geçerlidir.

Haydi bakalım iyi eğlenceler! Keşfedip yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Web uygulamalarındaki menülerin de tarayıcıya eklendiği görmek dileğiyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir