Kategoriler
Genel

Microsoft’un Erişilebilirlik Yol haritası ve Windows 11 Yansımaları

Windows 11 erişilebilirlik vaatlerini birde biz yorumlayalım istedik. Bununla birlikte, En İyi Deneyim Topluluğunun Discord kanalını da duyuralım isterim. Okumaya hazırsanız başlayalım.

En İyi Deneyim ekibi dijital dönüşümü kendine çalışma alanı olarak seçmiştir. Bu yönde ortaya koyacağımız her şey, dijital dönüşümün erişilebilirlik mentörü olmak vizyonumuzun parçalarıdır. Dijital dönüşüm, yaptığımız işleri daha ekonomik, daha hızlı ve daha farklı yöntemler ile yapmak için çok iyi fırsatlar sunar. Bankacılık sektöründe ve devlet dairelerinde benimsenen geleneksel kimlik saptama ve araştırma yöntemlerinden tutun da akşam sevdiklerinizle birlikte zaman geçirmek için yaptıklarımıza kadar. Böyle değişimlere şahit olmak her zaman mümkün olmaz. Radyo Televizyon gibi kitle iletişim araçları döneminden; kitlenin her an birbiri ile ve kitleler ile iletişim ve etkileşim halinde olduğu bir döneme geçiyoruz. Elimizdeki araçlar ve kullandığımız yöntemler, eskisine göre daha güçlü ve etkililer.

Geçtiğimiz günlerde, DW Türkçe üzerinde yayınlanan bir belgeselde, artık “düşünüyorum, öyleyse varım” düşüncesinin yerini “görünüyorsam varım” düşüncesi almaya başladı. Evet, varlığımızı kendimize has özelliklerimiz, yeteneklerimiz, becerilerimiz ve farklılıklarımız ile birlikte gösterebiliriz veya var olanları kopyalayabiliriz. Peki, erişilebilirlik bunun neresinde?

Her gün bir öncesine oranla daha yüksek katlar ile artan içeriklerin, etkinliklerin veya yapabildiğimiz her şeyin tam olarak ne kadarına ulaşabiliyoruz?

Deneyimde vadeliden her şey, herkes tarafından herhangi bir şekilde ulaşılabilir olmalı. Bu bizim inandığımız ve benimsediğimiz bir anlayış, dijital dönüşüme mentörlük ederken hep bunu kendimize rehber ediniyoruz. Sitemizin sloganı, üretilen her şeyin hangi yöntem ile tüketime kadarki döngüsünü tamamlamasını mümkün kılmak istediğimizi özetler.

Microsoft, Google, Apple gibi ana akım üreticilerin, bir vicdan meselesi yerine bir vizyon meselesi olarak erişilebilirliği algılamasını sağlamak kolay olmadı. Bugüne kadar yapılan her şey, artık daha farklı şekilde yapılacak. Biz de bizim gibi düşünenler ile birlikte bir araya gelebilmek, düşüncelerimizi paylaşabilmek ve gelecek için farklı şeyleri düşünen kişileri aramızda yetiştirmek üzere En İyi Deneyim Topluluk Discord kanalını kurduk. Amacımız sadece bir araya gelmek. Bir araya geldiğimizde her şeyin mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Bu anlattıklarımız sizin de dikkatinizi çekiyorsa https://discord.gg/AgwEFVyzgy bağlantısını kullanarak Discord kanalımıza katılabilirsiniz.

Bununla birlikte, En İyi Deneyim Güvenilir sınayıcılar “EİDGS” programı ile, erişilebilirliği anlayabilen, sorgulayabilen, araştıran ve gerek profesyonel gerekse sosyal etkinliklerinde uygulayabilen kişiler ile ileride çalışma ve çalışılabilme fırsatı yaratmak istiyoruz. Dijital sektörde, erişilebilirliğin bir iş yapış biçimi olabilmesi için gerekli yaklaşımların ve becerilerin birlikte paylaşılması gerektiğine inanıyoruz.

EİDGS programının detayları ve katılım şartları daha sonra açıklanacak. Biz gelelim Microsoft ve Windows 11’e.

Bu konuyu yazı içeriğinde paylaştığım Podcast’ta ayrıntılı ele aldım. Burada sadece önemli satır arası notlarını vurgulamak istiyorum.

https://open.spotify.com/episode/7ueNeztPB1ozi8d95zyVIz?si=jChWlLX4Q3OFsFMuIlGBKQ&dl_branch=1

En İyi Deneyim, aynı zamanda Apple Podcast ve Google Podcast platformlarından da dinlenebilir. Bizi en sevdiğiniz yerden takip edin.

Windows 11’in erişilebilirlik konusunda ortaya koyduğu vizyon, Windows’a erişilebilirlik yenilikleri getirmek üzerine olmamış. Windows 11’in genelinde olduğu gibi şimdiye kadar yapılan her şey için daha kabul edici, daha hızlı ve daha verimli olmayı sağlamak olmuş. Erişilebilirlik alanında araştırma ve uygulama yapan profesyonellerin, Windows 11 etrafında bir araya gelen ekosistem üzerinde daha kolay çalışabilmesi için Modern Accessibility Platform adını verdikleri bir şeyden bahsettiler.

Özetle UIA’nın daha gelişmiş bir sürümünün de içinde bulunduğu platform, yardımcı teknolojinin çalışabilmesi için gerekli olan tüm bilginin, sistemin kendisi üzerinden kullanıcıya iletilmesini sağlamanın daha etkili bir yolunu ortaya koymaya çalışıyor. Access Brich, MSA ve Hali Hazırda UIA ile Windows platformunda; Android, IOS, Mac ve diğer Linux dağıtımlarında kullanılan ortak veya özel APİ’ler yavaş ortaya konulan ve hızlı terkedilen sistemler oldular. Bunlar arayüz elementlerine ek açıklamalar eklemeyi, program kodunda tanımlanmış olmasa bile mümkün kılan sistemlerdi. En gelişmişleri UIA; ancak o da Windows ekosisteminde UIA’dan daha eskiye dayanan geçmişte üretilmiş hiçbir şeyi desteklemiyordu. Bu sorunların en basiti. Diğer yandan mevcut teknoloji altyapısının modern bir sistem ile çalışabilmesi için gereken mesai, günlük hayatın inanılmaz hızına ayak uydurmaya çalışırken çıkan sorunları çözmeyi engelliyordu.

Microsoft, Windows 11 ile birlikte gerçekten sorunun temeline inerek Gelişmiş bir ekran okuyucu ya da büyüteç yerine daha etkin iletişim kurabilen arayüz seti, tasarımcıların ve yazılımcıların yaşadığı gerçek sorunları çözebilecek mühendislik görevleri tanımlamış. Bu olayı tam olarak daha hızlı giden at arabası yapmak sonucundan kurtarmış gibi görünüyor. Arayüz elementlerinin hepsine değilse bile bir kısmına uygulamanın koduna girmeden açıklama eklemeyi sağlamak için yapay zekâ, yazılımcı müdahalesine ve profesyonel uygulamalara izin vermek, ancak yeniden düşünülen Windows ile mümkün olabilirdi.

Eskisine göre daha fazla ekolden iş yapan kişileri aynı çatı altına toplayan Microsoft, Android uygulama altyapısı, Linux altyapısı ve tüm bunların sahip olduğu birikimi Windows 11 üzerine taşıyarak ortak erişilebilirlik standartları bütününe ulaşmayı hedeflemiş gibi. Bu tam olarak en erişilebilir platform kavgası yapmak yerine her yerde asgariden fazlasının nasıl sunulabileceğini konuştuğumuzda; hepimizin aklına gelen şeydi. Windows ekosisteminde çok fazla yardımcı teknoloji kullanıcısı var, bu durum Microsoft’a büyük bir çalışma alanı açmış gibi görünüyor. Yeni sağlanan araçlar ile mevcut uygulamaların erişilebilirlik sorunlarını çözmek için daha fazla yöntem kazanılıyor. Yeni ortaya konulan tasarım öğeleri için ise erişilebilirlik tanımlamalarını yapmak üzere yapay zekâ destekli programlama, çizim ve sorun çözme araçları geliştirilip; güvenilir test grubu protokolleri deneniyor.

Microsoft’un orijinal makalesinde belirtilenlerin satır aralarını kurcalayınca bu ve buna benzer şeyler çıkıyor. Bunların ne kadarının çalışır durumda olduğunu ne kadarının gelecek planı olduğunu ve gelecekte neler olabileceğini görmek için fazla zaman kalmadı. Microsoft’un elinde, en azından Android arayüzlerinin, WSL GUİ arayüzlerinin ve edge ile sunulan web deneyiminin daha erişilebilir olacağını kanıtlaması için Son bahara kadar vakit var gibi görünüyor. Keza Microsoft ilk defa bir Windows sürümünde Trusted Tester prosedürünün erişilebilirlik açısından uçtan uca çalıştırıldığını söylüyor. Windows 11 mağazalardaki makineler ile sunulmaya başladığında biz de bu konuların yakın takipçisi olacağız.

“Microsoft’un Erişilebilirlik Yol haritası ve Windows 11 Yansımaları” için 2 yanıt

üst düzey bir kullanıcı olarak windows 10’da da ciddi bir erişilebilirlik sorunum yoktu. ancak microsoft ürettiği tüm yazılımlarda erişilebilirlik standardını gözetmediği sürece benden tam not alamayacak. bu programlara oyunlar da dahil.

Kanaatimce Microsoft’un öncelikle Windows’lara tam ve dahili erişilebilir bir ekran okuyucu getirmesi. Ekran okuyucu var evet fakat maalesef Apple gibi yol alamadığı düşüncesindeyim. Tabii bunlar bir amatör kullanıcı görüşü. Çok da amatör olmadığımı zannediyorum ama Apple sistemindeki ekran okuyucuyla da Windows ekran okuyucusu arasında dağlar fark var gibi görünüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir