Kategoriler
Genel

Kameranın Işığında Gelişen Erişilebilirlik

Bilişsel hesaplamaya dayanan fotoğraf teknolojileri (Cognitive Computing) olarak bilinen bir teknoloji türü, günümüzün popüler trendi yapay zekâ ile birleştiğinde, odakta olmayan kitleler için ilerletici bir güç haline gelmeye yöneliyor. Hem de hiç alışılmayan bir biçimde.

 

PROPHESEE insan görüşünü temel alan görüntüleme teknolojileri geliştiren bir şirket. Bu şirketin geliştirdiği olay tabanlı görüntüleme gerçekleştiren kamera sensörü, görselin tamamını yeniden taramak yerine sadece değişikliği izler ve takip edilen görüntülerin daha istikrarlı bir şekilde işlenmesini sağlar. Bu konuya ilişkin bir Youtube videosunu ekleyeceğim.

Videoda bahsedildiği üzere, sistem görüntü oluşturmak için peş peşe kareler kaydetmek yerine, sadece değişikliği izleyerek, değişen alanların kaydedilmesine olanak sunuyor. Böylelikle tıpkı insan beyni gibi gereksiz uyaranlarla boğuşmadan, ihtiyaç duyulan görüntülerin işlenmesi sağlanıyor. Bu da olay tabanlı görüntüleme teknolojisinin gelişmesini besliyor. Peki daha istikrarlı olay tabanlı görüntüleme bize tam olarak ne kazandırır?

Bu soruyu cevaplarken enteresan bir şeyden daha bahsetmek istiyorum. Kamera donanımı becerilerinin körler için bir satın alma tercihi olabileceğini düşünmüş müydünüz? Cihazın kamera yeteneklerinden bahsetmiyorum aslında. Kamera sensörünün donanımsal yeteneklerinden bahsediyorum. Bu beceriler, yazılımlar için kullanabilecekleri yetenekler potansiyeli demektir. Bu sayede, körler için geliştirilen ve günlük hayatı kolaylaştırmayı hedefleyen teknolojiler de bundan faydalanır. Yazıya konu olan teknoloji neyi çözüyor derseniz ilerleyerek bunu görelim.

Şirket, olay tabanlı görüntüleme teknolojisini ilerletmek için ortaya koyduğu bu teknolojiyi Qualcomm ile iş birliği doğrultusunda Android cihazlara getirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda kameranın sahip olduğu yetenekler üzerinden fikir yürütelim.

Halihazırda kullanılan bir uygulama bütünü örneğini ele alabiliriz. Görme engellilerin anlık yazı okuma ve görsel destek alabildiği uygulamalar geliştiriliyor. Söz konusu uygulamalar aşırı pil tüketimine sebep olabiliyor. Bunun da en temel sebebi kameranın sürekli aktif olarak pil üzerinde yük oluşturması. Bununla birlikte, anlık yazı okuma becerisi en ufak bir hareketten etkilenerek okumayı sürekli baştan başlatan bir döngüyle sonuçlanıyor. Bu sorun yazılım hileleri ile değişmeyen görüntüleri yok sayarak çözülebilir; ancak cihazın pili üzerindeki yükü kaldırmak o kadar da mümkün değil. Kameranın tüm görüntü alanını tekrar tekrar görüntüleyerek veri üretmesi gerekmektedir.

Peki söz konusu teknoloji nasıl çalışıyor?

Kameranın görüş alanını takip eden bir sensör, olay alanında bir değişiklik olduğunda istenen açı yakalama becerisini tetikliyor. Bu ise bütün sensörlerin aynı anda tetiklenmesini engelleyerek pil ve işlemci gibi kaynakların verimli kullanılmasını sağlıyor. Pil ve işlemci yerine sadece değişikliğin olduğu alan yeniden hesaplandığı için deneyimi geliştirmek de mümkün hale geliyor. Bu sayede, yazılımla yapılmak zorunda olan görev tamamen donanım destekli ve daha verimli olarak yapılabiliyor.

Peki yeni ne getirebilir?

Bir işi laboratuvarda yapmakla günlük cihazlar üzerinde yapmak arasında her zaman fark vardır. Laboratuvarların güvenli ortamlarında, sınırsız veya alana özel olanakları kullanarak yaptığınız ürünler ve geliştirdiğiniz fikirler, günlük cihazların ortamına çıktığında aynı verimlilikte çalışmayabilir. O cihazlar kullanıcının başka işine de yaramakla meşguldür ve gerçek hayat koşulları sizin hazırladığınız koşullar kadar rafine olmayabilir. Bu bilgiden yola çıkarak, anlık görüntü üzerinden çalışan diğer teknolojileri PROPHESEE’nin teknolojisi ile birleştirdiğimizde, kamera sensörü görüntü alanında bir değişiklik olmadığında, işlemeye veya beklemeye zaman bırakarak cihazın pilini ve deneyimin kendisini daha kullanıcı dostu hale getirecektir.

Görüntü açısındaki alandan geçen otobüs numarasını okuyan bir yazılım planlayalım. Bu yazılım, video modunda çalışan kameradan gelen kareleri işleyerek sürekli hem kamerayı hem de işlemciyi aktif tutacaktır. Bu sayede değişikliği kaçırmamayı öngörmektedir. Bunun yerine PROPHESEE’nin geliştirdiği sensörün dahil olduğu kamera seti, yalnızca bir değişiklik olduğunda ve değişim gerçekleşen alanı fotoğraflamasını sağlayarak, daha verimli ve kısa sürede sonuç alınmasını olanaklı kılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir