Erişilebilirlik çalışmaları eklenti değil, iş geliştirme adımlarından biridir ve en az diğerleri kadar önemlidir.
Erişilebilirliğin, yardım kitapçıklarının son sayfalarında ve yardım menülerinin gelişmiş bölümlerinde yer aldığı sürece ilerleme kaydedilememesinin, bu hafta gerçekleştirdiğimiz teknoloji muhabbetleri bölümünde de vurgulanan önemli konulardan biri olduğunu söyleyebiliriz.
Bu haftanın teknoloji muhabbetleri bölümünde, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Anabilim Dalı Bölümü öğretim üyesi ve XEDZONE kurucu ortağı Prof. Dr. Kerem Rızvanoğlu ile keyifli ve bilgi dolu bir sohbet gerçekleştirdik.
Ülkemizde dijital erişilebilirlik konusunu dert edinen ender insanlardan biri olan Kerem hocamızın değindikleriyle oluşan bu değerli içerikten herkesin edineceği kazanımlar olduğuna inanıyor, izlemenizi öneriyoruz.
İş geliştirme sürecinde erişilebilirlik konusunu ele aldığımız sohbette öne çıkan noktalar ise şöyle:
- Türkiye Akademik çalışma alanları içerisinde, halen bilişim erişilebilirliğinin kapsamlı ele alındığı örnekler yok denecek kadar az.
- Ülkemizde kamu özelinde yürütülen birkaç çalışma dışında, mevzuat yönünden bilişim erişilebilirliğini konu edinen bir yönetmelik ya da kanun mevcut değil.
- Destekleyici teknoloji çözümlerinin ülkemizdeki yüksek kullanım düzeyi, hâkim bakış açısının yardım ve merhamet odaklı algılanması nedeniyle iş geliştirme süreç yürütücülerince fark edilemiyor.
- Özel sektörde birden fazla iş koluna yönelen firmaların erişilebilirliği iş modellerinde geliştirici olarak uygulama oranı, belirli alanlarda tek iş çıkaran firmalara göre daha düşük.
- Çeviklik planlamalarıyla kısa sürede ürün çıkarılmasını hedefleyen ülkemiz iş geliştirme bakış açısında, erişilebilirlik yavaşlatıcı olarak değerlendiriliyor ve kurtulmak istenen yüklerin başında geliyor.
- Geliştirme ekiplerinin içerisinde erişilebilirlik adına faaliyet yürütebilecek ve odak kitleyi temsil eden çalışmacılar bulunduğunda olumlu kazanımlar elde ediliyor.
Destek teknolojilerini kullananların sorun yaşanan firmalara yönelimini etkileyen nedenler konusunun tartışıldığı bölümden öne çıkanlar ise şöyle:
- Yazılım geliştirme ve son kullanıcı süreçlerini bir arada yürütecek köprü insanlar gerekli.
- Kullanıcıların ekiplere ilettiği veriler teknik bakımdan hızlıca uygulanabilir olarak değerlendirilmediği durumda, platformlara yönelik kapsamlı geliştirme yönergeleri var olduğu halde, bunları incelemeye yönelim zaman darlığı mazeretiyle öteleniyor.
Sorunu İçeriye Değil Dışarıya İletin. Sorunların geliştirici geri bildirim kanallarından iletilmesiyle alınan sonuçların, içeride erişilebilirliğe yönelik çalışanların aktardığı bulguların uygulamaya geçirilmesi yönünde olumlu bir etken olduğu vurgulandı.
Videoda konuşulanlara yönelik bilgi ve geliştirme kaynakları yakında içeriğe eklenecektir.